Dru Yoga

dru logoDRU-Yoga gaat uit van zachte, vloeiende bewegingen en een gecontroleerde ademhaling, waardoor het niet alleen een sierlijke, maar ook een krachtige manier is om stress te verminderen. Dru Yoga is stevig verankerd in de eeuwenoude yogatraditie. Dru yoga is van generatie op generatie overgedragen en zou wel eens levenslang kunnen vergen om alles volledig te begrijpen en te ontdekken. Het is goed voor lichaam en geest, verjongt je ziel, bevordert je innerlijke stabiliteit, draagt bij aan een positieve en mondige levenshouding.

Maar in essentie blijven de doelstellingen van Dru Yoga simpel: het verlichten van stress en druk van ons moderne bestaan. En ik geloof er heilig in, omdat het zo simpel is.

In 2005 heeft een onderzoek plaatsgevonden in Engeland, Nederland en Australië waar ruim 440 mensen aan meededen. Degenen die aan het onderzoek meewerkten, volgden een wekelijkse doorlopende Dru Yogaklas. Hieronder volgen een aantal van de onderzoeksresultaten:

Dru Yoga is een krachtig middel om fysieke energie en vitaliteit te vergroten:
85 % zegt dat ze meer energie hebben gekregen
82 % merkt een verbetering van het uithoudingsvermogen
92 % geeft aan dat het lichaamsbewustzijn is toegenomen.

Dru Yoga kan helpen bij mensen met rugproblemen:
72 % ervaart positieve verandering in rugklachten na beoefenen van Dru Yoga
93 % bemerkt grotere flexibiliteit van de wervelkolom en gewrichten
84 % ziet een verbetering van de spierspanning in het gehele lichaam, een significante factor bij het verminderen van rugklachten.

Dru Yoga kan bijdragen op een positieve manier in het leven te staan:
84 % zegt dat de gemoedsstemming is verbeterd

83 % voelt zich emotioneel evenwichtiger
91 % zegt dat het helpt om negatieve gedachtes kwijt te raken
81 % vindt dat het zelfvertrouwen is toegenomen.

 

 

In dru yoga is er sprake van vijf stadia:

  1. Activatie
    Elke Dru Yoga les begint met een warmingup op muziek. Dit brengt een element van plezier in de les, bevordert de circulatie door aerobische activiteiten en het warmt de spieren op ter voorbereiding van de houdingen die volgen.
  2. Energy block release
    Is uniek voor Dru, en bestaat uit specifieke bewegingen die  alle spierengroepen systematisch strekken en zo spanning van het gehele lichaam loslaat, en het brengt extra energie en concentratie. Ze worden uitgevoerd als een vloeiende reeks geleid door de ademhaling, wat er voor zorgt dat de ontspanningsrespons wordt geactiveerd.

3.       Dru-yoga asana’s (houdingen) en sequenties

4.     Geleide diepe ontspanning – Savasana –

Waarbij de adem en visualisaties worden gebruikt om het proces van ontspanning te helpen en spanning van het lichaam en de geest te verwijderen.

5.       Meditatie

Wikipedia:

Dru yoga (Sanskriet: dru = lopen), ook wel yoga van het hart, is een bewegelijke vorm van yoga die werkt met series, die Energy Block Release (EBR) worden genoemd.

De yogamethode is een vorm van hattha yoga, gebaseerd op de godheid Dhruva. Het woord Dru in de naam verwijst naar Dhruva, een prins uit de hindoeïstische mythologie die door de god Vishnoe werd vereerd met het eeuwige verblijf op de poolster (Dhruva Nakshatra in het Sanskriet). Het verhaal van Dhruva’s leven wordt vaak aan kinderen verteld als een voorbeeld van doorzettingsvermogen, devotie, standvastigheid en vrijheid van angst en was de inspiratie voor deze yogastijl.

In deze vorm van yoga komt de betekenis van Dhruva terug als stilte en onveranderlijkheid, als de poolster die op een vast punt aan de hemel staat en waaromheen alle andere sterren lijken te bewegen. Dit symboliseert het vinden van een stille plek van binnen, waarbij iemand stormen om zich zou waarnemen zonder uit balans te raken. Dru yoga zou helpen de wereld liefdevoller te zien en milder en met vertrouwen in het leven te staan. Verder zou men er energiek, uitgerust en vrolijk van worden.

Deze yoga werkt onder andere met chakra’s en met name het hartchakra. Dit gebeurt op basis van golvende en vloeiende (zwaai)bewegingen die meestal worden ondersteund door muziek. Hiermee zou prana (levensenergie) weer op gang gebracht worden. Bij dru yoga speelt pranayama (ademhaling) een grote rol. Verder kenmerkt het zich door buigingen van de gewrichten, het werken aan kernstabiliteit en golvende en draaiende bewegingen van de ruggegraag en meditatieve oefeningen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.