Dru Yoga op de werkplek

www.innerpulse.nl/static/download/onderzoek-DY-stress-en-rugpijn.pdf

Een nieuwe studie laat zien dat Dru Yoga een positief effect heeft op het verbeteren van welzijn en veerkracht voor stress op de werkvloer. Onderzoek onder toezicht van de Universiteit van Bangor in Groot Brittannië heeft dat aangetoond. Er werd gedurende zes weken een yogaprogramma aangeboden. Spanning en vermoeidheid verminderden, terwijl emotioneel welzijn en weerstand tegen stress werden verbeterd.

Het verbeteren van welzijn en weerstand tegen stress zijn belangrijke kwesties waar veel organisaties mee geconfronteerd worden. Alleen al in Engeland gelooft 97 % van de senior human resource managers dat stress in de toekomst de grootste dreiging zal zijn voor de gezondheid op de werkvloer en schattingen suggereren dat elk jaar in Engeland 175 miljoen werkdagen worden verloren door ziekteverlof, de helft daarvan is een gevolg van stress. Cijfers van de HSE (UK Health and Safety Executive) tonen aan dat stress op het werk Engeland meer dan £530 miljoen per jaar kost. Experts geloven dat deze cijfers verder zullen toenemen als een gevolg van de recessie. Onderzoekers hebben een willekeurig gecontroleerde studie uitgevoerd (het eerste onderzoek dat naar yoga op het werk is gedaan) waaraan 48 deelnemers van de Universiteit van Bangor meededen. Ze werden in een Dru Yoga programma geplaatst, of op een wachtlijst geplaatst als de controle groep. De yoga groep nam deel aan een zes-weeks programma van Dru Yoga, waarbij er wekelijkse een yogales van 60-minuten gevolgd werd.

Dru Yoga is één van belangrijkste vormen van yoga in Engeland, en werd voor dit onderzoek gekozen, omdat het een bijzonder veilige, toegankelijke en therapeutische vorm van yoga is, die door de meeste mensen gedaan kan worden. Het is zowel een sierlijke als een krachtige yoga stijl, gebaseerd op vloeiende bewegingen, geleide ademhaling en visualisaties. Met de basis stevig verankerd in de oude yoga traditie, werkt Dru op het lichaam, intellect en geest –kracht en flexibiliteit bevorderend, kernstabiliteit ontwikkelend, een verhoogd gevoel van positiviteit opbouwend, en diep ontspannend en verjongend voor je hele wezen.

In het programma dat voor dit onderzoek werd gebruikt gaf senior lerares Padma McIntyre tijdens lunchtijd les in Dru Yoga aan de deelnemers aan dit onderzoek. De deelnemers kregen ook een Dru Yoga audio CD van het yogaprogramma, om thuis te gebruiken. Tijdens de yogalessen onderwees Padma vloeiende Dru bewegingen, die gedaan kunnen worden door mensen met allerlei fitness niveaus en die erg effectief zijn gebleken om stress op de werkplaats te verminderen. Het programma bestond uit het volgende:

  1. Activatie– Elke Dru Yoga les begint met een warmingup op muziek. Dit brengt een element van plezier in de les, bevordert de circulatie door aerobische activiteiten en het warmt de spieren op ter voorbereiding van de houdingen die volgen.
  2. Energy Block Release (EBR) 1is uniek voor Dru, en bestaat uit veertien specifieke bewegingen die systematisch strekken en zo spanning van het gehele lichaam loslaat, en het brengt extra energie en concentratie. Ze worden uitgevoerd als een vloeiende reeks geleid door de ademhaling, wat er voor zorgt dat de ontspanningsrespons wordt geactiveerd.
  3. De Druvloeiende kat beweging (Marjariasana), die rugpijn vermindert.
  4. De Sfinx– Bhujangasana – om de rug te versterken, pijn te verminderen en een slechte zittende houding te corrigeren.
  5. De Brug– Setubandasana – was deel van het programma, omdat het één van Dru Yoga´s sleutelhoudingen is om rugklachten en heupklachten te verminderen. Het wordt uitgevoerd in een vloeiende beweging samen met de ademhaling, en zo wordt het een uitstekende verzachter van stress.
  6. Geleide diepe ontspanning– Savasana – waarbij de adem en visualisaties worden gebruikt om het proces van ontspanning te helpen en spanning van het lichaam en de geest te verwijderen.

Dit Dru Yoga programma werd gekozen omdat het eenvoudig beschikbaar is voor alle werknemers (omdat het merendeel nog nooit eerder yoga had gedaan) en vanwege de effectiviteit in het verminderen van stress. De wachtlijst controle groep kreeg geen interventie tijdens deze studie. Resultaten gaven aan dat aan het eind van het programma, de Dru Yoga groep zich beduidend minder ongerust, onzeker, moe en depressief voelde dan de controle groep die geen Dru Yoga beoefende. Verder had de yogagroep een groter gevoel van levensvreugde en tevredenheid en was veel zelfverzekerder tijdens momenten van stress.

Onderzoekers concludeerden dat zelfs een kort programma van Dru Yoga effectief is om het gevoel van emotioneel welzijn en veerkracht bij stress in de werkomgeving te verbeteren en gaf als aanbeveling dat werknemers moesten overwegen om yogalessen te geven aan hun werknemers.

Dit onderzoek is belangrijk, niet alleen omdat dit het eerste willekeurig gecontroleerde onderzoek is dat ooit is gedaan naar yoga op het werk, maar omdat stress een belangrijk probleem wordt voor duizenden mensen in Europa. Men denkt dat stress 70 % van de bezoeken aan doktoren, en 85 % van serieuze ziektes veroorzaakt (UK Health and Safety Executive statistieken). Werkgevers zijn actief op zoek naar bewezen methodes om goed om te gaan met stress, en yoga is een perfecte oplossing. Deze studie toont aan dat zelfs een kort yogaprogramma positieve effecten kan hebben, die emotioneel welzijn en veerkracht bij stress kunnen verbeteren. Bedrijven zouden het mooiste tijdens de lunchtijd yogalessen aan hun werknemers aan kunnen bieden, zelfs een korte periode yoga kan hele positieve resultaten hebben.

Na slechts een maand Dru Yoga te hebben beoefend, meldden de werknemers dat ze minder rugklachten en hoofdpijn hadden, meer energie en betere concentratie. Yoga wordt steeds beter geaccepteerd door de bedrijfssector als een effectief middel om stress te managen, en onderzoeken zoals deze zijn belangrijke ondersteuning voor yoga docenten die hun kennis van de mat willen uitbreiden naar het werk van die mensen die het dit meeste nodig hebben.Als je het niveau van stress wilt verminderen, probeer dan deze Dru Yoga tips voor mensen die aan een bureau werken.

Strek – elke 20 minuten de armen boven het hoofd strekken, duw dan eerst de rechter en dan de linker hand omhoog. Haal de schouders op en adem een paar keer diep.Benefits-of-Yoga-10-Ways-to-help-you-recover-from-addiction

Loop – loop 10 minuten even weg van de werkplaats en adem diep in terwijl je een blokje om loopt. Het mooiste zou het zijn als je ergens naartoe gaat waar je bomen, gras en tuinen kunt zien, omdat groen erg rustgevend is voor de geest. (meer info)

Doe een dutje – Onderzoeken tonen aan dat mensen die een siësta nemen minder hartklachten en aanverwante ziektes hebben. Zelfs een dutje van 10 minuten kan helpen om je lichaam te ontspannen en je meer energie te geven. Gebruik bij voorkeur een geleide diepe ontspannings CD zoals die beschikbaar zijn (zoals bij www.drushop.eu).

Lach – een paar momenten lachen maakt endorfine vrij en dit helpt om de bloedvaten flexibeler te maken, en helpt om een hartaanval en beroertes te voorkomen. Maak een grapje met een collega tijdens het drinken van groene thee of kijk even naar een lachfilm. (meer info)

Slaap meer – Veel mensen die last hebben van stress hebben last van slapeloosheid. Gebruik Dru Yoga technieken om in slaap te komen, zoals een diepe ontspanning voor je naar bed gaat, probeer ongeveer acht uur slaap of je ogen dicht te hebben per nacht. Kijk niet naar iets waar je depressief van wordt of stress van krijgt (bijvoorbeeld het nieuws) voor je naar bed gaat, en voorkom horrorfilms of thrillers die je hartslag te veel omhoog brengen.

Doe Dru Yoga – de vloeiende, therapeutische stijl die toegankelijk is voor iedereen. Er zijn Dru Yoga docenten in de meeste gebieden in Nederland en regelmatig Dru yoga workshops en cursussen.

Ned Hartfiel
Uit: OHM Vani 2011 nr.1

www.dru-nl.org

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.